Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

(Διοργανωτές : Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» & Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων)


Θα ήθελα, καταρχάς, να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της ημερίδας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» είναι ένας «φάρος» στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών. Ιδρύθηκε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, την απώλεια ενός εξαίρετου νέου, και, μέσα σε λίγα χρόνια, συγκρότησε ένα μοναδικό δίκτυο από φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, ευρωπαϊκούς  οργανισμούς, επιστήμονες για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, η συμβολή του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στο θέμα της οδικής ασφάλειας είναι ανεκτίμητη.

Η οδική ασφάλεια είναι ένα οικουμενικό ζήτημα ακριβώς διότι ο κόσμος που ζούμε είναι ανοιχτός και αλληλοεξαρτώμενος. Αγγίζοντας, ταυτόχρονα, τις μεταφορές, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ζωή, αλλά και την οικονομία, η οδική ασφάλεια απαιτεί συνέργια μεταξύ των χωρών. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι ο ΟΗΕ ενέταξε στη δράση του την εξάλειψη της οδικής ανασφάλειας.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, οι στατιστικές είναι αμείλικτες. Η Ελλάδα του 2010 κατέχει την τελευταία θέση στην Οδική Ασφάλεια μεταξύ των 15 παλαιότερων Κρατών μελών της Ε.Ε και μια από τις τελευταίες μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε., με περίπου 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων το χρόνο.

Για την ελληνική Πολιτεία, η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι δέσμευση. Προς τούτο, μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας, συγκροτήσαμε τη Διυπουργική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, το έργο της οποίας είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ίδιου του Πρωθυπουργού. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η στελέχωση της Γραμματείας της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα στεγάζεται, εδώ, στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και θα είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό εφτά Υπουργείων - Μεταφορών, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Οικονομικών – ώστε το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας να αντιμετωπίζεται σφαιρικά και συστημικά.

Πέρα από τους σκοπούς και τη δραστηριότητα της Διυπουργικής Επιτροπής, το μεγάλο μας στοίχημα είναι η μεταβολή –σε βάθος χρόνου- εκείνων των στάσεων και των συμπεριφορών που έχουν μεγάλη ροπή προς την επικινδυνότητα και που, δυστυχώς, υιοθετούνται από όλες σχεδόν τις ηλικίες : η επικίνδυνη οδήγηση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η υπέρμετρη αυτό-πεποίθηση στις ικανότητές μας ως οδηγοί ή ακόμη και η οδήγηση προς επίδειξη κ.λ.π. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι οι δείκτες της Οδικής Ασφάλειας μιας χώρας είναι ταυτόχρονα δείκτες πολιτισμού.


Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο συνέδριο σας, προτάσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας εκ μέρους μας ώστε η παρέμβαση της Πολιτείας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας να είναι πιο εμπεριστατωμένη, πιο άμεση και πιο αποτελεσματική.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να συμμετάσχω σε αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνάντηση.             


Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός ΥπΥΜεΔ